"Prečo práve ikony?"

Túto otázku som dostala od mnohých. Takto som sa pýtala aj pred pár rokmi hľadiac na čudný obrázok svätca s veľkými očami a ušami, malou tvárou s disproporciami tela. Komu sa takýto svätý môže páčiť? Prečo tento výzor? Odpoveď som našla v knihách o ikonách. A postupným štúdiom literatúry som našla viac - veľkú úctu k týmto obrazom. Ikona je viac ako obraz a umelecké dielo, je v nej množstvo symboliky, atribútov a presných pravidiel. Každá ikona svojou jedinečnou kombináciou farieb rozpráva o živote svätých.
Zaujíma Vás prečo práve veľké uši, prečo červená a nie modrá ...? Nech sa páči prejdite sa so mnou a zastavte sa pri každej ikone, nájdete tam odpoveď.


M.K. - ikonopisec

streda 26. septembra 2007

Panna Mária "Troniaca"

"AKATHISTOS YMNOS" tieto slová sú napísané na ikone v gréčtine čo doslovne znamená "Hymnus nie sediacich". Vysvetlím o čom hovorí táto ikona. V čase keď Byzantská ríša bola v nebezpečenstve kôli tureckým útokom ľud sa zhromáždil a spieval tento hymnus na chválu Panny Márie aby ich zachránila. Ľud spieval chvály stojaci na nohách celú noc.
Tento ľud predstavujú postavy stojace po pravej a ľavej strane trónu.

Ikona svojou kompozíciou a prítomnosťou trónu pripomína ikonu Krista Pantokratora. Tu je však na tróne Panna Mária s malým Ježiškom.

Symbolika farieb
červená - symbolizuje božský pôvod, modrá - symbolizuje zemský pôvod.


Panna Mária má spodné rúcho modré lebo jej pôvod je pozemský a vrchný plášť je červený lebo bola vzatá do neba. Všimnite si vankúšiky na ktorých sedí Madona. Rovnaká symbolika ako pri odevoch-sedí na modrom vankúšiku ako na prvom pod ním je červený. Keď si pozriete ikonu "Pantokrator" sedí na presne tých istých vankúšoch ale farebne inom poradí-červený je prvý (je to Kristus Božského pôvodu) a potom modrý.

Žiadne komentáre: