"Prečo práve ikony?"

Túto otázku som dostala od mnohých. Takto som sa pýtala aj pred pár rokmi hľadiac na čudný obrázok svätca s veľkými očami a ušami, malou tvárou s disproporciami tela. Komu sa takýto svätý môže páčiť? Prečo tento výzor? Odpoveď som našla v knihách o ikonách. A postupným štúdiom literatúry som našla viac - veľkú úctu k týmto obrazom. Ikona je viac ako obraz a umelecké dielo, je v nej množstvo symboliky, atribútov a presných pravidiel. Každá ikona svojou jedinečnou kombináciou farieb rozpráva o živote svätých.
Zaujíma Vás prečo práve veľké uši, prečo červená a nie modrá ...? Nech sa páči prejdite sa so mnou a zastavte sa pri každej ikone, nájdete tam odpoveď.


M.K. - ikonopisec

piatok 28. septembra 2007

streda 26. septembra 2007

"Kristus nesmierne ponížený"


Ikona Krista poníženého zviazaného a trpiaceho pre nás ľudí. Ponížil sa pre človeka až na kríž, nevyužil svoju Božskú moc ale pokorne znáša poníženie ako obyčajný bezmocný človek.
Nápis na ikone : "Ajhľa Človek"
IC = IHCOYS = JEŽIŠ
XC= XPICTOC = KRISTUS

Svätý Kríž


Panna Mária "Troniaca"

"AKATHISTOS YMNOS" tieto slová sú napísané na ikone v gréčtine čo doslovne znamená "Hymnus nie sediacich". Vysvetlím o čom hovorí táto ikona. V čase keď Byzantská ríša bola v nebezpečenstve kôli tureckým útokom ľud sa zhromáždil a spieval tento hymnus na chválu Panny Márie aby ich zachránila. Ľud spieval chvály stojaci na nohách celú noc.
Tento ľud predstavujú postavy stojace po pravej a ľavej strane trónu.

Ikona svojou kompozíciou a prítomnosťou trónu pripomína ikonu Krista Pantokratora. Tu je však na tróne Panna Mária s malým Ježiškom.

Symbolika farieb
červená - symbolizuje božský pôvod, modrá - symbolizuje zemský pôvod.


Panna Mária má spodné rúcho modré lebo jej pôvod je pozemský a vrchný plášť je červený lebo bola vzatá do neba. Všimnite si vankúšiky na ktorých sedí Madona. Rovnaká symbolika ako pri odevoch-sedí na modrom vankúšiku ako na prvom pod ním je červený. Keď si pozriete ikonu "Pantokrator" sedí na presne tých istých vankúšoch ale farebne inom poradí-červený je prvý (je to Kristus Božského pôvodu) a potom modrý.

štvrtok 13. septembra 2007

"Triptych" Pantokrator



Triptych tvoria tri ikony : ikona "Kristus Pantokrator" sediaci na tróne v strede, po jeho pravici je Panna Mária a po ľavici Sv.Ján Krstiteľ "Predchodca". Tieto dve ikony patria do radu ikon "Deisus" klaňajúcich sa. Tvoria súčasť ikonostasu.
Pre zaujímavosť táto ikona je zatváracia. Na zatvorených doskách sú vyrezané grécke písmena "Alfa a Omega" čo znamená "Začiatok a Koniec". Ale toto už nie je moja práca, rezbárska práca je dielom môjho manžela.