"Prečo práve ikony?"

Túto otázku som dostala od mnohých. Takto som sa pýtala aj pred pár rokmi hľadiac na čudný obrázok svätca s veľkými očami a ušami, malou tvárou s disproporciami tela. Komu sa takýto svätý môže páčiť? Prečo tento výzor? Odpoveď som našla v knihách o ikonách. A postupným štúdiom literatúry som našla viac - veľkú úctu k týmto obrazom. Ikona je viac ako obraz a umelecké dielo, je v nej množstvo symboliky, atribútov a presných pravidiel. Každá ikona svojou jedinečnou kombináciou farieb rozpráva o živote svätých.
Zaujíma Vás prečo práve veľké uši, prečo červená a nie modrá ...? Nech sa páči prejdite sa so mnou a zastavte sa pri každej ikone, nájdete tam odpoveď.


M.K. - ikonopisec

utorok 24. júla 2007

Svätá Trojica - Starozákonná

Trojica anjelov sediacich za stolom. Tento výjav je naznámejší v podaní Andreja Rubleva. V pôvodnej ikone bolo zobrazené pohostenie Abraháma a Sáry, ktorých navštívila Trojica anjelov (kniha Genezis). Bol tam aj sluha ktorý zabíjal teľa. Rublev vo svojej ikone ponechal len Trojicu a stôl nahradil oltárom. V strede v podobe anjela sedí Ježiš Syn Boha Otca. Nasvedčuje tomu jeho odev. Červené spodné rúcho - symbol božstva, modrý plášť - symbol pozemského pôvodu, prišiel na zem a stal sa človekom. S láskou a pokorou hľadí na anjela po svojej pravej ruke. Je to Boh Otec, ktorého Ježiš počúva a poslúcha ( " Nie moja ale Tvoja vôľa nech sa stane!")
Boh Otec má na sebe priesvitný plášť hnedej farby ako symbol zeme ktorú Boh stvoril. Tretí anjel je odetý do zeleného plášťa. Zelená je symbolom života, sviežosti a sily, ktorú nám dáva Duch Svätý.
Modrá farba je súčasťou odevu všetkých troch anjelov aby sa vyjadrilo ich spoločné Božstvo. V rukách držia tenké žezla, symboly moci a ich krídla sa nežne dotýkajú, čo je prejavom Božskej lásky.
Takže trojica anjelov predstavuje nepochopiteľné Tajomstvo Svätej Trojice- Otca, Syna a Ducha Svätého ale v starozákonnom podaní.
Ešte si pozrieme pozadie ikony. Vidíme tam Dom nášho Boha Otca, ktorý nás tam očakáva. Strom má tri významy: dub v Mambre, kde Abrahám prijal Trojicu anjelov, strom pokušenia v raji a drevo kríža nášho Spasiteľa. Strom je naklonený pod ťarchou prastarého hriechu. Skala predstavuje dve obetné miesta: horu Moria a Golgotu ako aj základ cirkvi postavenej na skale.

piatok 13. júla 2007

Matka Ustavičnej Pomoci


Snáď najznámejšia ikona Matky Božej s Dieťaťom.

Matka drží malého Ježiška a s láskou sa k nemu skláňa. Po pravej a ľavej strane sú Archanjeli Michal a Gabriel. Držia nástroje ktorými bude Ježiš umučený. Archanjel Michal korbáče a kopiu. Archanjel Gabriel kliny a kríž. Malý Ježiš hľadí na kríž, na svoje blížiace sa utrpenie, má vyľakaný výzor tváričky. Všimnite si sandálku na pravej nohe, je odviazaná-ikonopisec týmto znázornil ako sa Dieťa Ježiš preľakol vidiac svoj kríž.

Symbolika farieb

červená - symbolizuje božský pôvod, modrá - symbolizuje zemský pôvod

Matka Božia má spodné rúcho modré, lebo jej pôvod je pozemský. Vrchný plášť je červený, lebo bola vzatá do neba.

Mandilion



Mandilion alebo Nerukotvorennyj obraz - "Obraz nevytvorený ľudskou rukou".

Veronika na krížovej ceste podala Pánovi šatku aby si utrel zakrvavenú tvár a Kristus sa jej odmenil otlačkom svojej svätej tváre. Preto tento názov "Obraz nevytvorený ľudskou rukou" lebo ho vytvoril sám Kristus. Toto je chápanie ikony na Západe ale ikona má ešte viac podaní.

Kristus Bdejúci


Ikona Malého Ježiša večne bdejúceho nad nami, hoci vyzerá ako spiace dieťa, Jeho oko bdie nad nami stále vo dne či v noci. Nemusíme sa báť!

Symbolika farieb
Ježiš leží na červenom vankúši, lebo pochádza z neba a červená v symbolike ikony znamená nebo.
Mne osobne sa táto ikona veľmi páči a preto som ju namaľovala svojim deťom.

Hodigitria




Ikona Matky Božej s dieťaťom Ježišom. Názov ikony "Hodigitria" je z gréčtiny a znamená "sprievodkyňa, ochrankyňa, ukazujúca cestu".







"Triptych" Nikopea















Triptych tvorí ikona "Matka Božia Víťazná " alebo "Nikopea" a ikony Archanjela Gabriela a Michala.

Pantokrator




Ikona Krista Vševládcu celej zeme a vesmíru. Sediaci na tróne žehnajúci ľudu.

Symbolika farieb
červená - symbolizuje božský pôvod, modrá - symbolizuje zemský pôvod.
Kristus - Syn Boží má odetý ako prvý odev dotýkajúci sa jeho tela v červenej farbe, lebo pochádza z neba. Vrchný plášť je modrý-prišiel na zem a stal sa človekom.
Všimnite si vankúšiky na ktorých sedí, prvý je červený a druhý modrý- tá istá symbolika ako pri odevoch.